https://images.vans.com/is/image/VansBrand/header%20final?$original%2Dsize%2Dpng$

Vrouwelijke skateboarders laten zien dat het niet enkel meer een mannensport is

Toen het skateboarden eind jaren vijftig ontstond, werd het beschouwd als een zeer mannelijk gedomineerde activiteit, met weinig ruimte voor anderen. Maar met de toenemende populariteit van de sport en de pioniers die ruimte maakten voor anderen, zijn er nu meer vrouwen dan ooit die hun skateboard grijpen om ons hun kunsten te tonen.

In dit artikel maken we kennis met enkele van de meest invloedrijke vrouwelijke skateboarders. We ontdekken hoe zij een statement hebben gemaakt over vrouwelijke skateboarders.

 

Lizzie Armanto

Lizzie Armanto is een van de bekendste vrouwen in het skaten. Door haar succesvolle carrière heeft ze andere vrouwen geholpen om te bewijzen dat skaten niet alleen een sport voor mannen is.

 


Lizzie raakte verknocht aan skaten in 2007. In het seizoen van 2010-2012 won ze de World Cup of Skateboarding points race. Sinds deze flitsende start in haar carrière heeft Lizzie succes geboekt in tal van competities. Zo won ze het eerste Women's Skateboard Park Event op de X Games van 2013 en vlogen de vonken eraf tijdens de Van Doren Invitational in 2014. Alsof dat nog niet genoeg was, werd Lizzie ook de eerste vrouw die Tony Hawk's beruchte 360-vertical loop voltooide en zal ze het nationale skateboard-team van Finland vertegenwoordigen in hun poging om mee te doen aan de Olympische Spelen van Tokio in 2020.

 

Brighton Zeuner

Brighton Zeuner maakte als kind kennis met het skateboarden dankzij haar vader en broer en ze is momenteel een van de jongste vrouwelijke skateboarders ter wereld. Ze combineert haar schoolwerk met haar professionele skate-carrière en is op weg om een echt rolmodel te worden voor jonge meisjes die willen skateboarden.

 


Brighton was pas 13 jaar toen ze haar eerste titel op de X Games won. Hiermee werd ze de jongste winnaar van een gouden medaille in de geschiedenis van de games. Ze staat momenteel op de derde plek van beste vrouwelijke skaters ter wereld en is een van de 16 leden van het nationale skateboard-team van de VS. Daarnaast vertegenwoordigt ze vrouwelijke skateboarders als onderdeel van de Vanguards girls die hun stempel op de skatesport drukken.

 

Elissa Steamer

Elissa Steamer is een veteraan in de sport. Ze begon in 1989 met skateboarden en haar grote doorbraak kwam dankzij de skate video ‘Welcome to Hell’. Ze staat bekend als een van de eerste professionele vrouwelijke skateboarders en is een echte pionier als het gaat om de aanvaarding van vrouwen in de sport.

 


Elissa won de eerste grote Women's Skateboarding Street-wedstrijd tijdens de Slam City Jam in 1998 en was de eerste vrouwelijke skateboarder die in een Tony Hawk-videogame te zien was. Het was niet meteen haar bedoeling om het skaten voor vrouwen te gaan vertegenwoordigen, maar Elissa's houding ten opzichte van skateboarden en haar doel om de beste te zijn, ongeacht haar geslacht, heeft van haar een uitstekend rolmodel voor jonge vrouwen gemaakt.

 

Yndiara Asp

Een nieuwe ster aan het skateboard-firmament. Yndiara, of Yndi, maakte al vroeg in haar carrière naam met enkele indrukwekkende prestaties. Haar professionele carrière begon in 2018 met een tweede plaats in de Vans Park Series in haar thuisland Brazilië en haar succes is sindsdien gegroeid.

 


Later in 2018 won Yndi de Vans Park Series in China en in 2019 werd ze tweede in de Red Bull Bowl Rippers in Frankrijk. Naast haar professionele carrière in het skateboarden, gaat Yndiara ook naar de universiteit, wat bewijst dat het mogelijk is voor vrouwen om een succesvolle sportcarrière op te bouwen naast het behalen van een diploma.

 

Lacey Baker

Lacey Baker is al sinds haar vijfde aan het skateboarden en met een klassering van 43ste in het algemeen klassement is ze een van de beste skateboarders ter wereld. Op haar dertiende won Lacey als een van de jongste skaters ooit een medaille op de X Games.

 


Naast haar fenomenale schaatstalent was Lacey de eerste openlijke queer vrouw die zich bij het Nike skateboard-team aansloot en is sindsdien een van de grootste pleitbezorgers van de LGBTQ-gemeenschap in de sport.

 

Mami Tezuka

Mami Tezuka is dankzij haar ouders op 6-jarige leeftijd begonnen met skateboarden en heeft sindsdien meegedaan aan enkele van de meest vooraanstaande competities ter wereld in deze sport.

 


Mami is een van de jongste skaters vandaag de dag; haar aparte, ritmische stijl en passie onderscheiden haar van andere skaters. Als relatief jonge skater heeft Mami ook andere hobby's, zoals pianospelen en snowboarden. De vaardigheden die ze in deze disciplines heeft geleerd neemt ze mee tijdens het creëren van haar persoonlijke skatestijl.

 

Leticia Bufoni - Brazil

Leticia Bufoni, afkomstig uit Sao Paulo, Brazilië, groeide op met sport op straat samen met andere kinderen en begon op negenjarige leeftijd met skateboarden toen haar grootmoeder een skateboard voor haar kocht. Ze is nu een van de meest invloedrijke skaters in de sport.

 


Leticia nam deel aan de X Games in 2007 op 14-jarige leeftijd en hoewel ze niet won, besloot ze te verhuizen naar Los Angeles en hard te werken om te slagen als professionele skateboarder. Haar harde werk heeft zijn vruchten afgeworpen; Leticia is nu een vijfvoudig X Games winnaar van een gouden medaille en stond bovenaan de verschillende ranglijsten. Forbes noemde Leticia een van de 'meest invloedrijke vrouwen in de internationale sport van 2018'.

 

Meisjes wereldwijd komen de laatste jaren samen om te bewijzen dat geslacht geen bepalende factor is als het gaat om skateboard capaciteiten. En terecht. Met vier vrouwen die momenteel in de top 20 van de Global Skateboard Rankings staan en meer vrouwen dan ooit in de sport, is het duidelijk waarom het nu een heerlijke tijd is om een vrouwelijke skateboarder te zijn.  

Deze invloedrijke en succesvolle vrouwen openen nu deuren voor toekomstige generaties van vrouwelijke skateboarders. Nieuwe sporters beginnen eraan in een tijdperk waarin geslacht niet langer een issue is en skaters alleen op hun vaardigheden worden beoordeeld; hét ultieme bewijs dat skateboarden niet langer alleen voor mannen is. Wat een geweldige periode om een vrouw te zijn.