In gesprek met Linda Grabner

Linda werd in 2021 groot via IG en heeft de lat voor street-BMX voor vrouwen hoger gelegd en daarbij de aandacht getrokken van precies het juiste publiek.

March 25, 2024
  • Women of Vans
  • BMX

'Er zijn veel evenementen waarbij we ons echt welkom voelen en ze vragen ons ook wat ze kunnen doen om ons de ruimte te geven om te fietsen. Het kost wat tijd, maar we zijn bijna op het punt dat we zo graag willen bereiken!'

'Ik heb het gevoel dat er best veel meiden zijn die proberen BMX voor vrouwen meer onder de aandacht te brengen en die jongere meiden steunen.'

'We maken video's en laten zien wat we doen, zodat jonge meiden hopelijk geïnspireerd raken om ook te gaan fietsen. Daar wil ik graag deel van uitmaken.'

'Schaf een BMX aan en ga fietsen! Echt, het wordt je grote liefde!'

Als onderdeel van ons eerbetoon aan de vrouwen die Vans echt tot Vans maken, bellen we met Linda Grabner, een van de aanstormende talenten binnen de BMX-scene voor vrouwen. Linda werd in 2021 groot via IG en heeft de lat voor street-BMX voor vrouwen hoger gelegd en daarbij de aandacht getrokken van precies het juiste publiek. Linda won al snel de Nora Cup in 2022 en vergezelde Angie Marino naar Californië voor de lancering van haar Vans Collection. Linda & co, belangrijke leden van de vrouwelijke BMX-crew 'Cliché', veroorzaken een aangename chaos op de meest onverwachte streetspots van Europa. Linda komt uit Oostenrijk en is onlangs in Keulen gaan wonen. We maakten van de gelegenheid gebruik en belden haar om te vragen wat haar tegenwoordig allemaal bezighoudt.

Vans

En, wat heb je de afgelopen tijd allemaal uitgespookt?

De afgelopen maanden ben ik weer langzaamaan op de fiets gestapt. Ik liep anderhalf jaar geleden een zware blessure op, maar ik kan de laatste tijd toch weer wat ritjes maken. Ik heb veel fysiotherapie gehad en ik ben daarnaast verhuisd van Oostenrijk naar Keulen, acht uur rijden van mijn geboorteplaats. Inmiddels voel ik me hier helemaal thuis en ik heb sinds kort ook een nieuwe baan. Het is fijn om in Keulen te fietsen - een geweldige ervaring. Een drukke periode dus!

Wat betekent het voor jou om een vrouwelijke BMX'er te zijn in jouw community en wat vind je van de ontwikkeling van die community?

Om eerlijk te zijn is mijn community in Keulen heel open en binnen de BMX-wereld wordt niemand gediscrimineerd. Dus als ik met de jongens ga rijden, maakt het niet uit dat ik een meisje ben. Maar het is me wel opgevallen dat er een groot verschil is als het gaat om kansen en evenementen. De vrouwencommunity binnen het BMX’en is echt klein, vooral op straat, in Europa zijn we met ongeveer 10 vrouwen. Daarom kan het voor vrouwen lastig zijn om de ruimte en tijd te krijgen om aan bepaalde evenementen deel te nemen. X-Games heeft bijvoorbeeld nog steeds geen Park- of Street-categorie voor vrouwen. Desalniettemin zijn er veel evenementen waarbij we ons echt welkom voelen en ze vragen ons ook wat ze kunnen doen om ons de ruimte te geven om te fietsen. Het kost wat tijd, maar we zijn bijna op het punt dat we zo graag willen bereiken!

Hoe denk je dat de community zich wereldwijd verder ontwikkelt?

Over het algemeen groeit de scene heel snel, vooral dankzij The Bloom BMX. Dat is het BMX-mediaplatform voor vrouwen. Ze organiseren ook een heleboel evenementen en doen zoveel voor BMX. Ik heb het gevoel dat er best veel meiden zijn die proberen BMX voor vrouwen meer onder de aandacht te brengen en die jongere meiden steunen. Ik vind het geweldig dat we steeds meer steun krijgen en dat de interesse toeneemt, vooral in de parkscene.

Wat betekent het om momenteel een rolmodel te zijn binnen jouw community?

Ik heb het gevoel dat als meiden nu beginnen met BMX'en, ze eerder in het park gaan fietsen, gewoon omdat er al veel meiden zijn, veel rolmodellen en veel meer mogelijkheden. De BMX-parkscene voor vrouwen heeft daar ook flink voor gestreden. Maar ik vind dat er meer en meer meiden nodig zijn die street willen rijden en er moet een platform komen waarop meiden kennismaken met streetrijden, zodat ze het kunnen zien en ook willen gaan doen.

Dit heb ik de afgelopen jaren geprobeerd te doen met onze crew Cliché. We maken video's en laten zien wat we doen, zodat jonge meiden hopelijk geïnspireerd raken om ook te gaan fietsen. Daar wil ik graag deel van uitmaken.

Wie zijn jouw rolmodellen?

Toen ik begon met BMX'en, fietsten er eigenlijk niet zoveel vrouwen op straat. De enige vrouw die ik me kan herinneren die me echt heeft geïnspireerd, was Nina Buitrago. Zij leidde echt de hele BMX-scene voor vrouwen, zowel in het park als op straat. Ze heeft echt ongelooflijke dingen gedaan voor het vrouwen-BMX'en, ze is de GOAT! Maar ik laat me ook nog dagelijks inspireren door de jongens met wie ik meestal optrek. Het voelt goed om gesteund te worden door een crew.

Vans

Welk advies zou je geven aan meiden die beginnen met BMX'en?

Ga door en heb er lol in, en wees niet bang om in skateparken te rijden. Ik weet dat het best intimiderend kan zijn om als beginner in een druk skatepark te rijden. Het is echt een cliché dat skaters niet blij met je zijn, maar ik heb dat nooit ervaren. Maak gewoon plezier en heb respect voor elkaar. Dan word je altijd geaccepteerd, zelfs als je een jong meisje bent. Zo simpel is het.

Heb je nog een laatste boodschap?

Schaf een BMX aan en ga fietsen. Echt, het wordt je grote liefde.

NIEUWS IN DEZE CATEGORIE