Vrouwen van Vans

Een viering van de inspirerende en diverse levens van de vrouwen die Vans maken, nou ja, Vans.

March 13, 2024
  • Women of Vans
  • Surf
  • Athletes

In het kader van Women's History Month hebben we het over onze altijd inspirerende vrouwen uit de skate-, surf-, snowboard- en BMX-wereld. We zijn trots op de geweldige vrouwen die bij het Vans-sportteam horen. We spreken met ze en vragen ze welke vrouwen in hun scene hen inspireren om een rolmodel te zijn in de verschillende gemeenschappen die ze promoten, van de skatebaan tot de kust, de bergen en meer.

Als eerste: bienvenue Juliette Lacome!

Juliette Lacome

Juliette Lacome is een van de rijzende sterren in de Europese surfscene. Ze is al een geruime tijd een begrip in het zuidwesten van Frankrijk en de afgelopen jaren heeft Juliette wereldwijd haar sporen verdiend met haar prestaties op Hawaii en daarbuiten. 'Juju', zoals haar goede vrienden haar noemen, groeide op in de surfhoofdstad Biarritz in Frankrijk. Juliette is van jongs af aan ondergedompeld in een unieke, cultuurrijke surfscene, omgeven door mensen als Lee-Ann Curren en andere topsurfers uit de omgeving van Frans-Baskenland. Als ze niet thuis is, vind je haar schouder aan schouder met de allerbeste surfers. We spraken met Juju, die net terug was van een verblijf in Hawaï en onderweg was om te surfen op enorme golven in Nazaré in Portugal.

Stel jezelf eens voor aan degenen onder ons die je niet kennen.

Mijn naam is Juliette, ik kom uit Biarritz, Frankrijk, en ik ben 21. Ik surf al sinds mijn zevende. Ik groeide op in het schitterende zuidwesten van Frankrijk. Eerder deed ik eigenlijk vooral aan surfwedstrijden en nu ben ik meer bezig met vrij surfen. Ik wil me misschien gaan richten op big wave surfing – wie weet?!

Vans

Wat heb je de afgelopen tijd allemaal gedaan?

Ik heb de winter doorgebracht op Hawaï. Inmiddels ben ik al een maand thuis om me voor te bereiden en te trainen. Ik heb thuis wat tijd besteed aan de planning van het komende jaar. Ik heb een paar surftrips gepland. Zo ga ik een maand naar Indonesië en daarna naar Zuid-Afrika met mijn goede vriendinnen Coco (Ho) en Stephanie (Gilmore). Ik ben nu op weg naar Nazaré in Portugal en hopelijk kan ik daar wat golven pakken, want er zijn een paar goede swells onderweg!

Wat betekent het om een surfster te zijn in jouw gemeenschap op dit moment?

Het is geweldig, er zijn meer meiden in het water, de energie is beter en de beloningen voor wedstrijden zijn gelijk. Ik denk dat we goed bezig zijn en dat vrouwen zich de laatste jaren op het wereldtoneel echt hebben bewezen. Ik heb het gevoel dat toen ik begon, ik niet bepaald de enige was, maar er waren niet zo veel meiden die surften en tegenwoordig zijn het er aardig wat en dat is fantastisch. In alle leeftijden en op alle niveaus zijn er elke dag meer meiden in het water en dat is fijn om te zien.

We hebben hier in Biarritz een jaarlijks terugkerend evenement, het Queens Classic Surf Festival, gesponsord door Vans. Dit is een surffestival dat helemaal door meiden wordt gerund en dat draait om allerlei soorten inclusie en diversiteit, verankerd in lgbtqia+, en dit wordt echt aangemoedigd door middel van dialogen en acties die niet zo vaak voorkomen in onze kleine surfgemeenschap. Ik kan nu al niet wachten op de volgende editie.

Hoe belangrijk is het voor jou om in je gemeenschap een rolmodel te zijn voor andere meiden?

Ik weet niet of ik het beste rolmodel ben... Maar ik doe elke dag mijn best om een betere surfer te worden en anderen te inspireren door surfen voor vrouwen te promoten. Dus ik weet het niet – ik doe gewoon mijn best en hopelijk kan ik de jongere generatie inspireren om hetzelfde te doen en lekker te surfen zonder dat ze zich laten afschrikken door de jongens!

Vans

Wie zijn jouw vrouwelijke rolmodellen binnen en buiten het surfen?

Ik heb altijd al veel bewondering gehad voor Stephanie Gilmore. Ze is zo stijlvol en heeft, zowel op het land als op het water, vrouwensurfen altijd gepromoot. En de afgelopen jaren heb ik natuurlijk veel met Coco Ho gereisd en gezien hoeveel ze voor me zorgt en hoe ze me aanspoort om een beter mens en een betere surfer te worden. Dat vind ik inspirerend.

Wat deze meiden aan mij hebben gegeven, wil ik teruggeven aan de komende generaties.

Maar mijn grootste inspiratiebron is mijn moeder, want zij heeft me opgevoed en zij is de beste! Er zijn eerlijk gezegd veel mensen die me inspireren. Maar deze drie mensen die ik noemde zijn de belangrijkste.

Hoe heeft de wereldwijde vrouwensurfgemeenschap zich ontwikkeld?

Ik heb het gevoel dat het zich sterk ontwikkelt. Helemaal dit jaar, zoals bij Pipe en Sunset. Bettylou (Sakura Johnson), Caity Simmers en Molly Picklum hebben daar echt een show neergezet. Volgens mij is het inspirerend om de hele wereld te laten zien dat die meiden net zo hard – zo niet harder – werken als de jongens. Ze verleggen echt de grenzen van het vrouwensurfen en nemen de hele gemeenschap met zich mee. Ik denk dat er tegenwoordig meer meiden zijn die zich bezighouden met big wave surfing en ik hoop dat hierdoor nog meer meiden willen gaan surfen.

Welk advies zou je geven aan vrouwen die beginnen met surfen?

Dat is grappig, want deze vraag wordt me vaak gesteld. De gebruikelijkste is 'Ben ik te oud om te beginnen met surfen?' En ik zeg altijd dat je op elke leeftijd kunt beginnen. Zolang je maar plezier hebt. Dat is het belangrijkste – plezier hebben – en niet te veel druk op jezelf leggen. Het feit dat je een vrouw bent zal je nooit tegenhouden om de beste golf te pakken, ga er gewoon voor. Mocht iemand me in het water zien, stel me dan gerust vragen – wees niet bang. Ik help graag de vrouwengemeenschap in het water! Alleen maar liefde!

NIEUWS IN DEZE CATEGORIE