Welke verschillende soorten rugzakken zijn er en wat is het verschil met een rugtas?

Lees meer over de verschillende soorten rugzakken en we vertellen wat nou precies het verschil is tussen een rugzak en een rugtas.

De een zegt rugzak, de ander rugtas. Onze Duitse buren gebruiken ‘Rucksack’ en de Engelsen hebben dat zelfs als een aparte term overgenomen. Geen wonder dat er verwarring ontstaat!

Zowel rugzakken als rugtassen worden voor meerdere dingen gebruikt, onderweg van school naar het skatepark, of tijdens het wandelen en kamperen. Bovendien lijken ze ook nog eens heel erg op elkaar.

Over het algemeen gebruiken we de twee termen dan ook door elkaar, maar toch zijn het twee verschillende soorten tassen. De verschillen lijken misschien klein, maar we kunnen een technisch onderscheid maken tussen de rugzak en de rugtas en dat heeft voornamelijk te maken met functionaliteit.

Wat is een rugzak?

Zowel de rugzak als de rugtas zijn vaak grote, stevige tassen die je met behulp van twee schouderbanden op de rug draagt. Rugzak is de meest gebruikte term en daaronder vallen ook de schooltassen, de rugzak die je als handbagage meeneemt en de sporttas.

Rugzakken zijn er in alle vormen en maten, met één vak of meerdere vakken, eventueel extra banden en van verschillend materiaal. Dit klinkt nog niet heel erg specifiek, dus wat is dan het verschil?

Wat is een rugtas?

Net zoals de rugzak, heeft de rugtas twee schouderbanden om de tas mee op je rug te dragen. Het onderscheid zit hem in dat een rugtas altijd meerdere vakken heeft en vaak van steviger materiaal is. Meestal hebben ze ook heupbanden om het extra gewicht goed te kunnen verdelen over het lichaam.

De reden hiervoor is de functionaliteit: een rugtas wordt vaak gebruikt wanneer je echt optimaal gebruik wilt maken van opslag; hij wordt gedragen over langere afstanden of op moeilijker terrein en vaak met meer gewicht. Denk aan hiken, kamperen of backpacken.

In het Engels wordt de functionele rugtas vaak een ‘rucksack’ genoemd - ondanks het feit dat ze reizen met een rugtas dan weer ‘backpacking’ noemen.

Het verschil tussen een rugzak en een rugtas is dus niet zozeer de vorm, maar voornamelijk waar het voor wordt gebruikt. Het belangrijkste is dus om een tas te kiezen die past bij wat je nodig hebt, en wat je van plan bent.

Welke verschillende soorten rugzakken zijn er?

In de loop der jaren is de standaard rugzak aangepast tot een ‘tas voor alles’. Tegenwoordig is er een enorme keus aan verschillende soorten beschikbaar, in alle vormen en maten. Wij zetten de meest populaire op een rij.

De klassieke rugzak

Laten we beginnen bij het begin: de rugzak zoals iedereen hem kent. Een stevige tas die over beide schouders wordt gedragen, en die je overal op straat ziet. Van lichtgewicht rugzakken tot trendy mini versies, sporttassen en grote weekendtassen met meerdere vakken en accessoires, de opties zijn eindeloos.

De dagrugzak

De dagrugzak lijkt erg op de standaard rugzak. Deze lichtgewicht rugzakken zijn perfect voor korte tripjes en alledaags gebruik. Ze hebben meestal een volume tussen de 10 en 30 liter, net genoeg voor de dagelijks items zoals een jas, je boeken en een waterfles.

De wandelrugzak

Wandelrugzakken zijn ontworpen voor de enthousiaste wandelaar en outdoor liefhebbers die ruimte nodig hebben voor essentiële spullen. Ze zijn er in verschillende maten, variërend van 30 tot 70 liter of meer. Bij deze rugzakken staan comfort en duurzaamheid voorop en ze bieden een goede gewichtsverdeling voor lange reizen.

De reisrugzak

Heb je een rugzak nodig waar je laptop in past of een handig stuk bagage voor langere reizen? Ontworpen voor frequente reizigers en digitale nomaden, hebben reisrugzakken doorgaans een capaciteit van 40 tot 70 liter. Bovendien beschikt de rugzak vaak over panelen met ritssluiting voor makkelijke toegang tot het hoofdvak. Sommige modellen hebben een apart gevoerd vak voor de laptop en ritsen waar een slotje op past voor extra beveiliging.

Schooltassen

Naar school of de universiteit? Schooltassen hebben vaak meerdere vakken, een gevoerd laptopvak en extra vakjes en een organizer voor je kleine benodigdheden. Perfect om je boeken, pennen, tablet en telefoon in te organiseren.

Lifestyle en trendy tassen

Deze rugzakken zijn er om je look af te maken en zijn beschikbaar in meerdere kleuren, designs en materialen. Ze vallen meteen in het oog dankzij hun unieke prints en textuur.

Is er een verschil tussen een boekentas en een rugzak?

Het grootste verschil tussen een boekentas en een rugzak is de manier waarop ze worden gedragen. Boekentassen werden vooral door kinderen op de middelbare school gedragen en hebben traditioneel één handvat, net als een handtas, al zie je dat niet vaak meer. Een rugzak draag je natuurlijk gewoon lekker op je rug.

Deze tassen zijn dus vrij verschillend, maar hier worden de termen vaak door elkaar heen gebruikt. Dit komt vooral veel voor op middelbare scholen en in het hoger onderwijs waar studenten vaak een rugzak voor hun boeken gebruiken. Daarom zijn designers rugzakken gaan ontwerpen die als boekentassen moeten dienen. Zo hebben deze rugzakken vierkante bodems, zijn ze gemaakt van waterdicht en slijtvast materiaal en zijn de schouderbanden extra stevig voor het extra gewicht.

Een rugzak voor elke gelegenheid

Of je nu naar school gaat, met vrienden chillt of een buitenavontuur plant, er is een tas voor elke gelegenheid. Ga voor een dagrugzak, skaterugzak of klassieke rugzak zoals de Vans Old Skool-rugzak; welke je ook kiest we hebben opties die stijl en functie combineren voor de ultieme rugzakervaring.