stretching_vans_shoes

Hoe rek je canvas schoenen op 

Er zijn een aantal redenen waarom je misschien graag jouw canvas schoenen zou willen oprekken; van het inlopen in het begin, tot het lichtjes aanpassen van een paar dat te strak zit. Je kent dit vast wel, je past een paar in de winkel en het zit allemaal prima, totdat je ermee naar buiten loopt en alles begint zeer te doen. 

In deze gids ontdekken we enkele van de eenvoudigste manieren waarop je je nieuwe canvas schoenen in de perfecte pasvorm kunt rekken, of het nou onze kenmerkende Old Skools zijn of onze iconische Slip-Ons.

stretching_your_vans

 

Top tips voor het oprekken van canvas schoenen

Dikke sokken

De eerste en misschien wel de handigste methode om een paar canvas schoenen losser te maken is met een paar dikke sokken. Deze draag je samen met je canvas schoenen om het materiaal langzaam op te rekken zonder je voeten te pijn te doen. 

 1. Vind een paar wintersokken en draag deze met je nieuwe canvas schoenen

 2. Strik je veters net als anders, zorg ervoor dat het niet te strak zit 

 3. Draag je schoenen een paar uur lang in het huis en herhaal dit proces zo nodig

Deze methode is een goede manier om je canvas schoenen langzaam en geleidelijk aan op te rekken zodat je ze precies los genoeg maakt. Je wilt ze niet te veel rekken en de schoenen niet te los maken.

Opvullen

Een andere manier om je canvas schoenen te rekken is door ze op te vullen, vooral als je nieuwe schoenen bijzonder strak rond de tenen zitten en je dat extra beetje bewegingsruimte nodig hebt. 

 1. Rol wat kranten of oude sokken op

 2. Duw de krant of opgerolde sokken tot aan het einde van de canvas schoenen, totdat ze het materiaal stevig genoeg aandrukken zodat het opgerekt wordt

 3. Laat je schoen een nachtje staan en verwijder het vulsel de volgende ochtend

 4. Als de schoenen nog niet los genoeg zijn, herhaal het proces totdat ze losser zijn

Een minder gebruikelijke manier van opvullen is om twee zakken met water te vullen en ze goed af te sluiten voordat je ze in de tenen van je schoenen stopt. Leg de schoenen daarna in de vriezer. Als het water bevriest, zal het de stof van de schoen uitzetten en oprekken. Maar wees voorzichtig, je wilt niet dat het water in je nieuwe schoenen lekt!

stretching_your_vans

 

Warmte

Net als invriezen kan ook warmte helpen met het oprekken van je canvas schoenen. Een eenvoudig trucje dat je thuis kunt doen is om een paar dikke sokken aan te trekken met je schoenen en de stof te verwarmen met je haardroger. 

 1. Vind een paar oude dikke sokken en draag ze in je canvas schoenen

 2. Gebruik een haardroger op de gedeeltes waar de schoenen te strak aanvoelen

 3. Buig je voeten en beweeg je tenen tijdens het opwarmen om het materiaal van de schoen zo veel mogelijk te rekken

 4. Houd je dikke sokken en schoenen aan totdat ze afgekoeld zijn - dit helpt om de schoenen langer te laten rekken

stretching_your_vans

 

Spangereedschap voor je schoenen

Als je al onze huis-tuin-en-keuken methodes hebt geprobeerd, maar je canvas schoenen zijn nog steeds een beetje aan de strakke kant, dan zijn er producten die je kunt kopen om het materiaal losser te maken. Een bal- en ringspanner kan helpen om specifieke probleemgebieden te verbreden en een tweezijdige schoenspanner kan de hele schoen in één keer uitrekken. 

Bal- en ring schoenspanner

 1. Lokaliseer het deel van de schoen dat opgerekt moet worden

 2. Stop het gedeelte met bal in de schoen en hou de ring aan de buitenkant

 3. Druk de hendels van de spanner samen totdat de bal van binnenuit het materiaal oprekt

 4. Zet de hendels vast met de schroeven

 5. Je ziet direct resultaat, maar je kunt de spanner een nacht laten zitten om het verder op te rekken

Tweezijdige schoenspanner

 1. Plaats de spanner in de canvas schoen met het schroefgedeelte richting de hiel van de schoen

 2. Draai het schroefgedeelte totdat het materiaal begint te rekken

 3. Laat de schoen een nachtje rekken. Desgewenst draai je de schroef eens per 8 uur aan om nog verder te stretchen

Je vindt deze tools online, of je lokale schoenmaker kan je misschien helpen met er eentje te vinden. Schoenspanners kunnen geweldig zijn, maar zorg er altijd voor dat je je canvas schoenen geleidelijk aan oprekt, zodat ze niet ineens te los zouden zitten.

Als je eenmaal een manier hebt gevonden die voor jou werkt, zijn je nieuwe canvas schoenen klaar om aan de buitenwereld te tonen. Als je je zorgen maakt over het vies worden van je nieuwe schoenen, kijk dan eens naar onze gids om je schoenen schoon en fris te houden.