Wat zijn snapbacks?

Petten hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in streetwear. Een hoofddeksel is sowieso een geinig accessoire dat meer persoonlijkheid toevoegt aan een outfit. Zo kan een beanie bijvoorbeeld een meer casual en urban uitstraling geven aan een jeans en blazer. En een pet is niet enkel een functioneel item dat je beschermt tegen de regen of zon, maar is bijna synoniem voor de skate cultuur.

Er bestaan heel wat verschillende stijlen van petten, waarvan de meeste tot de familie van baseball petten behoren. Je hebt zo misschien al gehoord van trucker petten en dad hats. De snapback pet is weer een andere stijl die populair was in de jaren ´90, mede dankzij rappers zoals Ice Cube en Tupac. Recent kwam deze stijl weer in de mode en bracht meteen hiphop vibes met zich mee.

Wat is een snapback pet nu precies?

Mensen verwarren baseball petten vaak met snapback petten en dat is volledig te begrijpen. Ze hebben immers allebei gelijkaardige kenmerken, zoals een klep aan de voorkant en een ronde kroon die netjes op je hoofd past.

Zowel baseball als snapback petten hebben vaak een logo of andere print op de voorkant. Bovendien komt de snapback pet, net zoals de baseball pet, ook voort uit een Amerikaanse sport. Het is zelfs een aangepaste versie hiervan.

De Brooklyn Excelsiors waren in 1958 het eerste baseballteam dat de snapback droeg. Ze pasten het oorspronkelijke ontwerp aan en droegen een nieuw soort pet met een brede, platte klep. De stijl werd populair en het bedrijf New Era ging de pet ook maken voor teams zoals de Cleveland Indians, de Brooklyn Dodgers en Detroit Tigers.

Rond de jaren ´70 raakte de snapback in de vergetelheid toen mensen baseball petten buiten het stadion begonnen te dragen. De stijl werd praktisch helemaal vergeten, totdat hiphop artiesten hem weer gingen dragen in de jaren ´90.

Wat is het verschil tussen een baseball pet en een snapback?

Dat gezegd hebbende, wat is nu precies het verschil tussen een baseball pet en een snapback? Er zijn subtiele verschillen qua vorm tussen de twee soorten petten die bijdragen aan de populariteit van de snapback.

Voorpaneel

Een baseball pet is normaal gezien een pet van zacht canvas. Het is een aansluitende pet die de vorm aanneemt van het hoofd van diegene die hem draagt. Een snapback heeft echter een harde, voorgevormde voorkant. De pet is gemaakt van zes stijve vlakken die het geheel bolvormig maakt.

Je moet dit soort pet dus niet direct op je schedel dragen. Sterker nog, de populairste manier is om wat ruimte te laten tussen je hoofd en de pet.

Platte klep versus gebogen klep

Een van de meest opmerkelijke verschillen tussen de petten is de vorm van de klep. Een baseball pet heeft een voorgevormde klep die voor meer schaduw zorgt rond de ogen. Je ziet vaak baseballspelers de klep zelfs nog meer buigen om hun zicht beter te beschermen tegen de zon.

Een snapback is precies het omgekeerde. Deze pet heeft een platte klep die is ontworpen om zo te blijven. De klep is ook breder en steviger dan die van een baseball pet en zorgt voor een veel krachtigere en opvallendere uitstraling.

Aanpasbare maat

Een baseball pet is vaak een specifieke maat die je niet kunt veranderen. Dit betekent dat je de pet moet kopen voor jouw specifieke hoofdafmetingen. Soms kun je je baseball pet aanpassen met twee klittenbandjes aan de achterkant. Sommige baseball petten hebben een verstelbaar riempje met een metalen sluiting.

Snapback petten hebben altijd een universele maat en twee plastic bandjes aan de achterkant. Zo komt de snapback aan zijn naam. Het ene plastic bandje heeft gaatjes en het andere een aantal verhoogde plastic puntjes. De twee gedeeltes klikken in elkaar zodat de pet perfect rond je hoofd past.

Zo draag je een snapback pet

Dit type pet zorgt voor een echt modestatement, maar past niet bij alle kledingstijlen. Zakelijke of elegante kleding is hier bijvoorbeeld niet echt geschikt voor. Smart-casual outfits kun je daarentegen wel combineren met een coole snapback.

Je kunt bijvoorbeeld een shirt met lange mouwen combineren met een snapback voor een frisse look. Bij deze stijl draag je de pet het beste naar voren.

In het algemeen geldt dat als je de pet naar voren draagt, je de meest stijlvolle look creëert. Met een dergelijke outfit straal je iets van ernst en tegelijkertijd nuchterheid uit. Als je langer haar hebt, kies dan liever niet voor een paardenstaart die je achter door de pet steekt. Draag in plaats daarvan je haar los zodat de look niet al te sportief wordt.

Als je de snapback achterstevoren wilt dragen, doe dat dan in combinatie met kleding in hiphopstijl. Zorg er dan ook zeker voor dat je de klep laag in je nek draagt zodat je meer van je voorhoofd laat zien. Doe je dat niet, dan kan je outfit er gedateerd uitzien.

Hoe dan ook, draag je pet nooit zijwaarts. Vroeger was dit misschien even in de mode, maar in de 21ste eeuw kan dat echt niet meer.

Mix en match om je persoonlijkheid te presenteren

Nu je het verschil weet tussen een baseball en een snapback pet en je weet hoe je hem het beste draagt, is het tijd om je outfits wat pittiger te maken. Bekijk onze collectie petten voor heren en dames en stel een garderobe