De evolutie van muziek in de skatecultuur
Als je een skater bent, weet je hoe belangrijk muziek is in die cultuur. Maar hoe veel weet jij eigenlijk van de geschiedenis van skatemuziek door de jaren heen?
De skatecultuur maakt al sinds de oprichting van Vans, in 1966, belangrijk onderdeel uit van ons bedrijf – en de invloed die we als bedrijf sindsdien op skateboarden, maar daarnaast ook op de mode en muziek, hebben gehad is enorm. Van Doren Rubber Company startte in maart 1966 officieel in Anaheim, Californië, met de lancering van een schoen die nu de Vans Authentic wordt genoemd.
De beroemde slogan "off the wall" van Vans maakte zo'n tien jaar later, in 1976, zijn debuut. In die tijd landden skateboarders nieuwe tricks in lege pools door van de muur af te skaten. Omdat skaters zich aan de rand van de maatschappij bevonden en zich uitten via hun passie voor de sport, vond Vans "off the wall" een perfecte slogan voor een merk dat skaters mogelijkheden bood om te leven en los te gaan met creativiteit via skaten, kunst, muziek, mode en cultuur.
In heel Californië werden Vans-schoenen al door skaters gebruikt vanwege duurzaamheid, grip en comfort – allemaal kenmerken die ontworpen werden met alles wat nodig is om goed te kunnen skateboarden. De plek van Vans in de skatecultuur werd helemaal gevestigd met de introductie "off the wall" als slogan en logo, dat geïnspireerd was op de zoon van een van de oprichters die van het logo een sjabloon had gemaakt om op zijn skateboards te spuiten.
Vans is sindsdien onlosmakelijk verbonden met de skatecultuur, en muziek is daar altijd een groot onderdeel van geweest. De Vans Warped Tour was ooit het grootste rondreizende muziekfestival van de VS en heeft altijd een vinger aan de pols gehouden bij wat belangrijk was in de wereld van de skatemuziek. De tour begon ooit als skatepunk en skafestival (derde golf) maar evolueerde in een tour met punkpop en metalcore.
Wat is de geschiedenis van de skatemuziekcultuur?
Skateboarden en muziek horen al heel lang bij elkaar. Skaters leven zich uit met vrienden en muziek op de skatebaan of luisteren naar hun favoriete muziek als ze even alleen op het board staan.
De afgelopen 20 jaar is skatemuziek nog prominenter geworden door de release van de videogame van Tony Hawk in 1999, met een punkpopsoundtrack. Na de game kwamen er ook online-skatevideo's van pro's en amateurs, en natuurlijk de onsmakelijke pranks van Jackass op tv in 2000. We gaan even terug in de geschiedenis om te kijken welke invloeden nu het grootst zijn geweest in de scene.
Skatemuziek = reggae?
Skaten wordt altijd geassocieerd met de tegencultuur. Het is daarom logisch dat ook de skatemuziek haar oorsprong vindt in rebellie en tegendraadsheid. Vandaag de dag wordt vaak gedacht dat skatemuziek punk is, maar in de jaren 80 ging skateboarden hand in hand met reggae. De skategroep SMA Rocco Division heeft daar heel veel invloed op gehad en er kwamen ook veel artiesten op met roots in de skatescene die reggaeliedjes gingen uitbrengen, zoals bijvoorbeeld "I N I Style" van Jef Hartsel, Jamie Zebulon en Albert Naphtali.
Ook buiten het skateboarden, hield de skatecultuur veel invloed. Ongeveer toen Vans de beroemde schaakbordprint ontwikkelde, in de jaren 70, werd in Engeland een tweede golf skamuziek enorm populair, en die ging samen met een beweging die boven de raciale spanningen in het land uitsteeg. Bands die met deze beweging werden geassocieerd, zoals The Specials bijvoorbeeld, gebruikten schaakbordpatronen om eenheid van rassen te symboliseren en de fans begonnen daarna uit solidariteit daarmee ook de Vans Checkerboard-instappers te dragen.
Punk wordt bepalend voor de cultuur
Tussen eind jaren 80 en begin jaren 90 wordt punkmuziek de pijler van de skateboardmuziek, die door veel skateboarders gebruikt werd als soundtrack bij zelfgemaakte video's van tricks. In het tijdperk vóór Spotify bepaalden dit soort skatemuzieklijsten wat cool was. Als een band in een skatevideo zat, was de muziek van de band de moeite waard. Bands die in dit soort video's voorkwamen, zoals Black Flag, Descendents en The Faction, waren zelf skaters.
Skaters bepaalden wat cool was in de muziek en muzikanten speelden daar ook op in. Sonic Youth zette regisseur van skateboardvideo's Spike Jonze in voor de muziekvideo van de single "100%" van de band in 1992. In de video was ook skateboarder Jason Lee te zien.
Van hiphop tot skatepunk
In de jaren 90 vestigde hiphop zich steeds meer in de skatecultuur, met artiesten als Nas, Gang Starr en Mobb Deep, die in de skatevideo's voorkwamen. Tegelijkertijd werd skaten op straat de populairste vorm van skateboarden, in tegenstelling tot de freestyleboards die tot dan overheersten.
Hiphop maakte daar echter maar een klein onderdeel van uit – de skatepunk-bands waren het meest vertegenwoordigd. Skatepunk werd beïnvloed door de punkbands uit de jaren 70 en 80, bijvoorbeeld Buzzcocks en Adolescents, maar koos voor een meer melodische variant waardoor de muziek in de jaren 90 meer mainstream werd. Bands als NOFX, Pennywise, Bad Religion, No Use For A Name, Green Day, en The Offspring waren iconen van de skatepunk-scene, waarvan er veel enorm succesvol werden na optredens op de Vans Warped Tour.
De Pro Skater van Tony Hawk kwam voor het eerst uit in 1999, met een soundtrack die skatemuziek van tientallen jaren ervoor terughaalde en combineerde met de skatefavorieten van dat moment. Mensen die de game destijds speelden – skaters en niet-skaters – worden nog steeds teruggevoerd naar een plaats en tijd waar ze echt gegrepen werden door de game.
Punkpop domineert de scene
In de jaren 00 werd championpunk, skatepunk, grungerock en hardrock de ultieme skatemuziek, deels onder invloed van Jackass en Viva La Bam van Bam Margera. Een van de blijvende iconen in de skatemuziekcultuur is CKY, die in 1999 hun eerste album "Volume 1" uitbrachten. Ze vielen op doordat ze voorkwamen in de skatestuntvideo's van Bam Margera – en door de familieband (Bam is de broer van CKY-drummer, Jess) groeide hun populariteit. Ook de punkpop begon zo'n beetje in de jaren 00, met bands als Blink 182, Sum 41, New Found Glory en Alkaline Trio die het hele decennium skaters brandstof gaven.
The skatemuziekcultuur van nu
Vandaag de dag is alles mogelijk als het om skatemuziek gaat. In de skateparks hoor je veel skatemuziekinvloeden, van klassieke skatebands als CKY en Black Flag tot hiphop-iconen en zelfs rustigere muziek, zoals indie.
De skatemuziek van nu is net zo divers als de skaters die er naar luisteren en net zo uniek als een personaliseerbaar paar Vans. Daarom horen we graag waar jij naar luistert.
Vans en Spotify
Het maakt niet uit of je van old school met hardcore en punk houdt of liever naar moderne beats luistert in het skatepark, wij willen weten wat er op je skateplaylist staat.
We hebben een hele verzameling playlists op Spotify, geïnspireerd op skatemuziek door de jaren heen. Er is voor iedereen wel iets, bijvoorbeeld de Old Skool-playlist om herinneringen aan die goeie ouwe skatedagen mee op te halen, of juist de Next Era-playlist, een samenstelling van nieuwe artiesten die echt 'off the wall' zijn.