Kun je Vans zonder sokken dragen?

Vans slip-ons zijn al meer dan 50 jaar in de mode, al zijn ze qua stijl steeds met hun tijd meegegaan. Op dit moment is het hip om sneakers zonder sokken te dragen, maar dat was niet altijd zo. Als je naar een foto uit de zomer van 1970 kijkt, zie je vrijwel overal jongeren met hoog opgetrokken sokken.

Skatecultuur heeft altijd parallellen gehad met gewone mode, al had de stijl zijn eigen looks en keuzes. Zijn er regels omtrent sokken en Vans? Natuurlijk niet. Maar lees vooral verder voor onze tips over stijl en functie.

Kun je Vans zonder sokken dragen?

Als je je Vans niet al te lang draagt, kan het prima zonder sokken. Maar als het warm is of wanneer je actief bezig bent, krijg je net als in andere schoenen snel zweetvoeten. Ze voelen eerst vochtig aan, dan plakkerig, en uiteindelijk zelfs ongemakkelijk.

Als je graag je sokken uit het zicht wilt houden, ga dan voor een paar onzichtbare sokken. Sokken absorberen veel zweet, zijn makkelijk te verwisselen en na het dragen doe je ze gewoon in de was. Daarnaast maken ze het aan- en uittrekken van je schoenen makkelijker, omdat je voeten niet plakken door het zweet. Het is dus een goed idee om sokken te dragen in je Vans, zelfs als je ze niet kunt zien.

Waarom dragen skateboarders hun sokken zo hoog opgetrokken?

Skateboarders hebben hun eigen stijl; de hoog opgetrokken sokken zijn een verwijzing naar de skatecultuur uit de jaren 70 en 80. Daarnaast bieden hoog opgetrokken sokken bescherming tegen krassen en schaafplekken - maar het is voornamelijk stijl. Skateboarders zijn gewend aan schaafplekken.

Uiteraard dragen niet alle skateboarders hun sokken hoog opgetrokken. Sommige dragen enkelsokken en andere zelfs geen sokken. Maar als je voor sokken kiest, kies dan voor een stijlvol paar, zoals bijvoorbeeld onze classic crew-sokken. Alle skaters weten dit.

Wat zijn skatesokken?

Skatesokken hebben een lichte demping rond de enkel en compressie op de wreef, wat meer ondersteuning en grip biedt bij tricks. Ze moeten niet verward worden met sokken voor ijshockey, die ook skatesokken genoemd worden maar speciaal ontwikkeld zijn voor ijshockeyen.

Vans’ skatesokken zijn ontwikkeld voor flexibiliteit, steun en zweetafvoer. Ze zijn op de juiste plaatsen gevoerd om drukplekken tijdens lange skatesessies te helpen voorkomen. Ze zijn gemaakt van 49% polyester, 34% katoen, 11% nylon, 5% elastodieen en 1% elastaan. Dat klinkt behoorlijk technisch, maar alles draagt bij aan comfort en draagbaarheid op je board.

Draag je sokken in je Vans slip-ons?

De meeste mensen kiezen ervoor om een paar sokken te dragen in hun Vans slip-ons, of ze nu zichtbaar of juist onzichtbaar zijn, om hun schoenen zo comfortabel mogelijk te dragen en nare geurtjes te voorkomen. Daarbij zijn sokken veel makkelijker te wassen dan schoenen, dus is het logisch om ze te dragen.

Onzichtbare sokken zijn het perfecte compromis als je graag je enkels wilt laten zien, maar de geur van tenenkaas wilt vermijden. Voor het beste resultaat kies je sokken in dezelfde kleur als de zijkanten of de voering van de kraag (de rand binnenin en achterin). Bekijk onze ontwerptool voor gepersonaliseerde schoenen om je een beter beeld te vormen.

Skaters dragen ze op hun eigen manier

Niemand vertelt een skater hoe hij zich moet kleden. Uiteraard is er een bepaalde look waardoor een skater opvalt, maar binnen tien minuten in het plaatselijke skatepark heb je al door dat je mag dragen wat je maar wilt. Sokken dragen is erg comfortabel en voorkomt stinkende voeten én stinkende Vans, dus we raden het ten zeerste aan.