Kan je Vans recyclen?

Wereldwijd consumeren we kleding aan een alarmerend tempo. Dit heeft een enorme impact op het milieu, waarbij het gemiddeld paar schoenen meer dan 50 jaar nodig heeft om volledig te ontbinden wanneer ze naar een stortplaats worden gestuurd. In reactie hierop is recycling een prioriteit voor velen van ons en kijk jij misschien naar manieren waarop je je steentje kunt bijdragen. 

Dus, kunnen Vans worden gerecycled?

Eenvoudig gezegd, ja. Vans kunnen op verschillende manieren worden gerecycled en recyclen is een geweldige manier om de levensduur van je schoenen te verlengen, zodat ze op een plek terechtkomen die veel minder schadelijk is voor het milieu. 

Bij Vans gebruiken we een aantal verschillende materialen om onze schoenen te maken, waaronder leer, rubber en katoen, die allemaal recyclebare materialen zijn op hun eigen manier. Een van de opvallende kenmerken van onze schoenen is de gevulkaniseerde rubberen constructie die op de meeste van onze schoenen te vinden is, waaronder onze Vans Old Skool Schoenen

Hoewel het productieproces voor deze materialen een effect op het milieu heeft, zorgen we ervoor dat we samenwerken met organisaties die actief hun CO2-voetafdruk verminderen, zoals de Leather Working Group en Better Cotton Initiative. 

Lever ze in bij een recyclingcentrum of kledingbank

De gemakkelijkste manier voor jou om je Vans te recyclen is om ze aan een lokaal recyclingcentrum of een kledingbank te geven. Deze methode van recyclen is snel en handig en je vindt vaak een kledingbank dichterbij dan je denkt. Er zijn er heel wat gevestigd in parkeerterreinen van supermarkten. Je kunt ook gebruik maken van ons WEAR-ON-programma om je oude Vans te recyclen door ze in te leveren bij een van onze geselecteerde winkels.

De meeste recycling centra en kledingbanken raden aan om de schoenen samen te binden zodat ze snel en makkelijk kunnen worden gesorteerd. Waar mogelijk, worden schoenen verzameld door liefdadigheidswinkels en doorverkocht of naar ontwikkelingslanden gestuurd voor mensen in nood. Als de schoenen echter niet kunnen worden doorverkocht of hergebruikt, worden de textiel afgebroken en gebruikt voor alles, van bouwisolatie tot speelplaatsmateriaal. 

Upcycle en hergebruik

Recyclen hoeft niet te betekenen dat je je schoenen volledig van de hand doet. Als je Vans nog in een bruikbare staat zijn, maar wel wat meer liefde kunnen gebruiken, dan is upcycling een uitstekende manier om effectief te recyclen en de materialen opnieuw te gebruiken. 

Er zijn verschillende manieren waarop je jouw Vans een nieuw leven in kunt blazen door middel van upcycling en het is vaak makkelijker dan je denkt. Het opfleuren van je Vans met nieuwe veters en nieuw kleurtje doet al wonderen. Wees extra creatief met merkstiften en een heet lijmpistool!

In de lijn van upcycling en hergebruik hebben we onze collecties uit hernieuwbare materialen gelanceerd, zodat je kunt investeren in comfort en stijl en tegelijkertijd in een groenere toekomst. Voor mode- en duurzaamheidsbewuste mensen zijn we bezig ervoor te zorgen dat alle materialen in onze schoenen vrij zijn van stoffen die van dieren afkomstig zijn. Wanneer we kunnen certificeren dat specifieke Vans-producten volledig dierproefvrij en veganistisch zijn, vermelden we dit bij de artikelomschrijvingen zodat je deze producten gemakkelijker kunt herkennen.

Schenk aan liefdadigheid

Behalve recyclingcentra, zijn liefdadigheidswinkels ook een geweldige recyclingoptie voor je Vans, zolang ze nog steeds in bruikbare staat zijn. Wanneer je jouw Vans aan een liefdadigheidswinkel schenkt, zullen deze met winst worden doorverkocht, deze winst gaat direct naar de gelieerde liefdadigheid of ze worden netjes ingepakt en aan minderbedeelde personen geschonken.

Bij het doneren aan een liefdadigheidswinkel is het belangrijk om na te denken of iemand anders jouw schoenen wil. Als ze er niet al te best meer uitzien en in slechte staat verkeren, is het waarschijnlijk het beste dat ze naar een recyclingcentrum gaan. 

Composteer je katoen

Katoen composteren is een iets minder gebruikelijke methode voor recycling, maar we denken dat we dit de komende jaren nog veel meer zullen zien. Als je Vans hebt van natuurlijk katoen, dan is het mogelijk om voor composteren te kiezen, hoewel het een beetje extra inspanning en tijd vergt. 

Veel van onze schoenen, waaronder de Vans Checkerboard Classic Slip-ons, zijn van canvas dat is gemaakt van katoen, waardoor ze composteerbaar zijn. 

Om je katoen te composteren, moet je eerst controleren of het katoenen gedeelte van je schoen is ontdaan van ritssluitingen, knopen of niet-katoenen materialen. Daarna snijd of scheur je het katoen in kleine stukken om het composteringsproces te versnellen. Gooi de stukken katoen nu in de compostbak en laat moeder natuur haar werk doen. 

Vergeet niet om de andere materialen effectief te recyclen, zodat men ze in nieuwe producten kan gebruiken.

Het samen inspannen om afval te beheren is uiterst belangrijk voor het milieu en het zoveel mogelijk recyclen is een geweldige manier om allemaal ons steentje bij te dragen. Ook zijn we voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om ons proces te verbeteren op het gebied van productie. Als je meer wilt weten over het productieproces, kijk dan op ons blog om te zien hoe Vans schoenen worden gemaakt