Vans Authentic: Productgids

Toen de broers Paul en Jim Van Doren hun bedrijf in 1966 oprichtten, was de Vans Authentic de eerste schoen die ze ontwierpen. De schoen heette toen nog niet de Authentic, maar de #44 Deck Shoe. De schoen was namelijk ontworpen om op boten te dragen.

De broers wilden de beste zool voor natte, gladde omstandigheden die langer mee zou gaan dan die van de concurrent. Al snel werd de schoen ontdekt door skaters, omdat de eigenschappen van de zool ook perfect waren om te skaten. Door de jaren heen is de Authentic een onmisbaar onderdeel geworden van zowel de skate- als de popcultuur. En er is in al die jaren niet veel aan veranderd.

De essentiële designelementen van de Vans Authentic

De Vans Authentic is een low-top schoen met een upper van canvas (maar er zijn ook versies met suède of leer). Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen, inclusief het iconische zwart-wit dambord patroon. De canvas upper is duurzaam, ademend, comfortabel en makkelijk te reinigen. Deze schoenenlijn heeft veters en metalen oogjes om ervoor te zorgen dat ze niet snel verslijten bij langdurig gebruik.

De kenmerkende rubberen zool

Het meest herkenbare designelement van de Vans Authentic is de rubberen zool met wafelpatroon. Deze zool zorgt ervoor dat de schoen veel langer meegaat dan andere sneakers. Tegelijkertijd heeft de zool ook een superieure grip waardoor het de ultieme schoen is om mee te skateboarden.

De zool heeft niet alleen een uniek design, hij is ook nog eens vastgemaakt aan de upper met het innovatieve vulkanisatieproces. Vervolgens wordt de zool volledig omwikkeld met "foxing tape" (meestal wit of zwart). Deze tape omhult de volledige schoen en is vastgemaakt met een rood lipje aan de achterkant waarop de merknaam “Vans Off the Wall” staat. Deze unieke constructie zorgt voor het kenmerkende comfort en duurzaamheid van de Authentic.

De verschillende technieken gebruikt in de Vans Authentic

De look en feel van het strakke en klassieke design van de Vans Authentic zie je in de hele collectie terug. De collectie biedt dan ook genoeg variaties waaruit je kan kiezen wanneer je op zoek bent naar het perfecte paar schoenen:

  • Anaheim: Deze schoen is ontwerpen met heel wat nostalgische elementen, zoals stijlnummers en kleurenpaletten uit de jaren 60, hoogglans foxing tape, katoenen veters en dezelfde stevige voering die ook in het originele ontwerp voorkomt.
  • OrthoLite: Deze lichte en dunne inlegzool van schuim is gemaakt van CMEVA-materiaal en past bij de anatomie van je voet. Dit zorgt voor demping die zich aan elke beweging aanpast. Hierdoor zit de schoen heel comfortabel.
  • ComfyCush: Deze combinatie van schuim en rubber zorgt voor extra comfort en grip. Het nieuwe ontwerp van de upper houdt de lip stabiel en biedt extra steun aan de voetboog.
  • VR3: Items met de VR3-stempel bevatten materialen die ofwel regeneratief, verantwoord geproduceerd, hernieuwbaar of gerecycled zijn.

Zo strik je de veters van je Vans Authenic

Er zijn uiteraard heel wat verschillende manieren om je Authentic sneakers te strikken. Als je echter voor de klassieke look van de schoen wilt kiezen, dan is dit de beste manier:

  • Rijg de veter door de onderste twee oogjes en trek ze van buiten naar binnen. Zorg dat beide kanten even lang zijn.
  • Neem de linkerkant en stretch deze over de lip. Trek de veter door de bovenkant van het gat aan de rechterkant.
  • Herhaal dit aan de rechterzijde. Trek het rechterdeel van de veter door de bovenkant van het volgende oogje aan de linkerkant.
  • Blijf doorgaan met dit patroon, één kant tegelijk, terwijl je ervoor zorgt dat de veters plat liggen.

Zo style je je Authentic Vans

Het design is zo veelzijdig, clean en simpel dat je eigenlijk altijd goed zit bij het stylen. Als je echter nog niet zeker weet hoe je deze sneakers het beste combineert, zijn hier een paar ideetjes om je te inspireren.

Zo style je je Authentic Vans voor vrouwen

  • Casual: Draag blauwe of beige Vans met je favoriete jeans en een losse trui voor een casual outfit. Rol de onderkant van je jeans wat op om je sneakers in de spotlight te zetten.
  • Zomer: combineer je zwarte Vans met een pastelkleurige zomerjurk voor een wat meer edgy look. Laat je sokken achterwege of kies voor een kleurrijk ontwerp dat bij je jurk past.
  • Retro: Combineer de witte Vans Authentic met een denim minirok, een T-shirt met een print en een lang vestje voor een jaren 90 look.

Zo style je je Authentic Vans voor mannen

  • Gekleed: ga voor een cropped chino broek, een zwarte rolkraagtrui en een trenchcoat in combinatie met je zwarte Vans Authentic.
  • Preppy: combineer je witte Vans met een donkere skinny jeans en een licht Oxford overhemd met knoopjes.
  • Casual: Combineer je Vans (maakt niet uit welke kleur) met een wit T-shirt en gescheurde jeans.

De Vans Authentic zijn uiteraard ook perfect voor de skater look. Dus welke skater look je ook kiest, een paar Vans Authentic past er altijd bij.

Zo maak je je Authentic Vans schoon

Als je de frisse uitstraling van je schoenen wilt behouden, moet je ze af en toe schoonmaken. We raden je aan om ze niet in de wasmachine te stoppen, want hierdoor kan het ontwerp vervormen. Volg in plaats daarvan deze instructies:

  • Borstel eventueel los vuil en modder weg.
  • Mix warm water met een klein beetje vloeibare zeep. Neem een tandenborstel, dompel hem in het water en maak de bovenkant, de zijkanten en de rubberen strip schoon. Gebruik zachte cirkelvormige bewegingen om hardnekkige vlekken te verwijderen.
  • Neem ten slotte een schone, vochtige doek om het oppervlak schoon te maken en eventueel achtergebleven zeepsop te verwijderen.
  • Laat de Vans aan de lucht drogen.
  • Als je de strip witter wilt maken, gebruik dan geen bleekmiddel, want dit maakt het rubber geel. Gebruik in plaats daarvan witte azijn, citroensap, ontsmettingsalcohol of aceton.

Als je Vans Authentic niet uit canvas bestaan, of als je meer wilt weten over een grondige schoonmaakbeurt, lees dan de volledige instructies voor het schoonmaken van Vans.

Niet voor niets een iconische schoen

Vans Authentic is het ultieme kenmerkende ontwerp geworden voor het bedrijf dankzij het tijdloze design. Deze schoenen kunnen de meest complexe skate trucs aan en blijven er steeds moeiteloos stijlvol uitzien. Ze zijn enorm comfortabel en gaan jarenlang mee. Dus als je nog geen paar bezit, dan is nu het ideale moment om je favoriete stijl te vinden.