AXEL

Axel heeft de Amerikaanse droom van professioneel skateboarder onbetwist waargemaakt.

May 27, 2024
  • Skateboarding
  • Athletes

Je zou soms bijna vergeten dat Axel Cruysberghs uit een klein stadje in België komt.

Axel is inmiddels een gevestigde waarde in de skatescene van het zonnige Californië en heeft de Amerikaanse droom van professioneel skateboarder waargemaakt. Na zijn vertrek uit de wedstrijdwereld, hoewel hij aan de Olympische Spelen, had deelgenomen, besteedt Axel zijn tijd aan het maken van video's en aan projecten die hem na aan het hart liggen.

Want ondanks zijn snelle klim naar verbijsterende hoogten, waar het zelfvertrouwen bedwelmende en zelfs gevaarlijke niveaus kan bereiken, is Axel met beide benen op de grond blijven staan. Zijn succes is een weerspiegeling van aangeboren talent en zijn harde werk.

Waar ben je op dit moment?

Ik eet net mijn tweede ontbijt! Ik ben thuis in LA en kom net terug van een fietstocht. Dus ik ga nog even lekker wat eten. Dat doe ik eigenlijk altijd ...

Kun je ons wat meer over jezelf vertellen?

Oké, ik ben dus 29 jaar oud. Ik kom uit België. En woon inmiddels al een paar jaar in LA. Verder skate ik dus! Ik breng het grootste deel van mijn tijd door in LA, hoewel ik ook zo vaak als ik kan in België probeer te zijn, omdat mijn leven nogal hectisch is en ik veel onderweg ben. Het is goed om een balans te vinden tussen Europa en LA.

Hoe ziet een doorsnee dag er voor jou uit?

Ik ben graag bezig. Ik ben niet iemand die thuis kan blijven zitten of zo, weet je, ik moet bewegen. Dan ben ik het gelukkigst. Meestal sta ik vrij vroeg op en ga ik 's ochtends wandelen met mijn hond. Daarna ga ik skaten. Het ligt eraan, als ik aan het filmen ben, dan skate ik in het park, warm me een beetje op en ga dan naar skatespots.

Als ik nog energie over heb, dan probeer ik een fietstocht te maken of zo, want ik ben echt gek op fietsen – zowel gravel als op de weg. Ik probeer tussen het skaten door drie tot vier keer per week een tocht te maken, dan kom ik thuis en loop 's avonds nog een keer met de hond. Dus dat is mijn dag!

Hoe voelt het om het als Europese skater in de VS te maken?

Ik heb het gevoel dat het tegenwoordig veel makkelijker is, dankzij de sociale media en de wereld die een stuk kleiner is. Volgens mij was dat vroeger moeilijker, want ik denk dat je nu overal kunt wonen waar je maar wilt. En je kunt profskater worden. Vroeger moest je echt hierheen komen, zodat mensen je zouden zien en je relevanter zou zijn – toen ik hier een jaar of acht, zeven, acht geleden kwam wonen. Dat was misschien op het keerpunt, sindsdien hoef je dat niet meer echt te doen. Maar voor mij was het logisch om te komen, ik heb het hier altijd naar mijn zin gehad!

Niet omdat ik niet graag in België woon, maar het is veel makkelijker om hier te skaten – er is altijd wel iemand met wie je kunt skaten. In België zijn gewoon niet veel andere profskaters – de meeste mensen werken en gaan naar school en kunnen dus alleen in het weekend skaten. Dus je bent meestal alleen. Ook daarom wilde ik graag hiernaartoe komen – en voor het weer, trouwens – want het weer is geweldig.

Hoe het is om samen met je vrouw bij Vans te horen?

Het is fijn, want soms mogen we samen uitstapjes maken, wat natuurlijk superleuk is, ik ben er heel blij mee. En ik mag met haar schoen skaten, wat ook te gek is. Weet je, afgezien van mijn eigen schoen is dat eigenlijk de enige schoen waarmee ik skate. Toen hij voor het eerst uitkwam, was hij zo anders dan alle andere schoenen waarmee ik had geskatet – ik vond hem nogal lastig om mee te skaten.

En nu heb ik zoiets van, shit – deze schoen is echt te gek!

Waaraan heb je de afgelopen tijd zoal gewerkt?

Ik heb net het stuk gereleased dat ik een jaar lang gefilmd heb en dat eigenlijk tegelijk met mijn kleurstelling uitkwam. Ik heb vooral daarop gefocused. Ik wilde iets maken waarmee ik echt tevreden was en dat kost tijd. Vans gaf me de vrijheid en flexibiliteit om te kiezen hoe ik het wilde doen en vond het oké dat ik mijn ding deed. Ik vond het echt tof om eraan te werken en ik denk dat het terug te zien is in dat stuk, ik ben echt blij met het eindresultaat.

En de afgelopen maanden heb ik ook een klein stukje gefilmd voor de nieuwe Toy Machine-video. Ik wil dat het fris en vernieuwend is. Ik heb de afgelopen maanden dus gefilmd voor die video. Volgens mij is hij goed gelukt, dus ik kijk er echt naar uit om hem te zien.

Hoe zou je de dynamiek van het Vans-skateteam omschrijven?

Ik denk dat we lekker bezig zijn met Vans Europe. Iedereen is zo verschillend, maar we passen allemaal zo goed bij elkaar. Het is echt heel leuk, iedereen skatet zo hard maar we hebben tegelijkertijd ook relaxte persoonlijkheden. We zijn echt een hechte groep, de groepchat is echt fire – er gebeurt altijd van alles. Ik denk dat onze vriendschap en hechte dynamiek in de video's duidelijk naar voren komen.

Hoe was je jeugd in België?

België was een relaxte plek om op te groeien. Ik woonde in een superklein stadje, Poperinge. Ik ging naar school en deed daarnaast van alles op straat. Er waren daar weinig auto's, dus konden we er lekker rondhangen, voetballen en fietsen. En toen ben ik gaan skaten. We begonnen op straat te skaten en als je een weg overstak, was je in het skatepark. Ik was daar echt altijd te vinden. Als ik niet thuis of op school was, dan was ik wel in het skatepark. Het was een piepklein, armzalig skatepark buiten. Niet meer dan wat plastic hellingen op beton. Nu is het een nieuw park, maar toen ik opgroeide, skatete ik op dat zielige park. In het begin hadden we van die houten hellingen met metalen platen aan de onderkant, je moest al moeite doen om alleen maar op de helling te komen. Als je te zwaar was, of te veel op de neus zat, kwam je vast te zitten. Daarna kwamen er plastic hellingen. Dat was een grote upgrade voor ons!

En buiten het skaten, waar word je enthousiast van?

Fietsen en wandelen! Lizzie en ik gaan hiken met de hond – we trekken vaak de bergen in. Ik fiets ook veel – ik vind het geweldig en het zorgt ervoor dat ik me veel sterker voel op het board – ik voel me sterker dan ooit. Zolang ik me kan herinneren, heb ik jarenlang alleen maar geskatet. Maar op een gegeven moment kom je op een leeftijd dat je andere dingen nodig hebt om enthousiast te worden en ook voor jezelf moet zorgen – ik heb het gevoel dat het fietsen me daar echt bij heeft geholpen.

Hoe verhoudt de skatescene in LA zich tot die in Europa?

Ik heb het gevoel dat de Europese skatescene op dit moment erg sterk is, veel mensen kijken naar het Europese skaten op dit moment. De Europese scene is op zichzelf al erg divers. Maar LA is ook fantastisch. Ik raak echt geïnspireerd door de omgeving waar ik nu woon. Ik woon in Highland Park. Het is echt een leuke omgeving. Er valt een hoop te skaten en hoe langer ik er ben, hoe meer ik ontdek!

Wat is je favoriete skateplek in Europa?

Ik ben dol op Portugal. Elke keer als ik erheen ga, is er wel iets nieuws om te skaten en het is een leuke plek om te zijn. Het voelt alsof mensen al zo lang naar Spanje gaan dat iedereen die daar woont over skaten heen is. Portugal is op dat gebied nieuw en verfrissend. Ik vind Griekenland ook heel tof, ik ben er maar één keer geweest, maar dat was onwijs leuk. Ik zou graag nog eens teruggaan.

Hoe was je overgang van wedstrijden naar het focussen op video-opnames?

Het was voor mijn gevoel een vrij natuurlijke overgang. Toen ik jonger was, stuurden mensen me naar al die wedstrijden. Daar maakte ik nooit een probleem van – ik deed het gewoon. Dan word je natuurlijk wat ouder en nadat ik de Olympische Spelen had gedaan, had ik de meeste wedstrijden wel eens geskatet. So, what’s next? (Tijd voor de volgende stap) Ik voelde me beter bij het maken van video's. En daar ook de nodige tijd voor te nemen.

Wil je nog iets kwijt? Een bericht voor het internet? Een bericht aan je vroegere zelf?

Ik heb het gevoel dat ik een lekker ritme heb in wat ik nu doe. En daar ben ik blij mee. En ik zou graag gewoon zo door willen gaan. Denk er niet te veel over na. Ga lekker door met wat je het liefst doet!

NIEUWS IN DEZE CATEGORIE